Архів друкованих видань Всеукраїнської Академії НАУК, 1919-1931 рр.

Проект «Архів друкованих видань Всеукраїнської Академії наук, 1919-1931 рр.» – проект Національної історичної бібліотеки України (НІБУ), реалізований за підтримки Українського Культурного Фонду в 2020 році. Компанія «Цифрова Україна» взяла участь в Проекті в якості учасника і виконала оцифрування і розпізнавання текстів наукових праць вчених Всеукраїнської Академії наук періоду 1919-1931р.р., що були опубліковані на сторінках продовжуваних періодичних видань – наукових збірниках, та створила на їх основі онлайн архів розпізнаних повнотекстових видань, який представлений за посиланням http://tsdkffa2.elau.org 

Докладніше

Опис проекту:

Створений онлайн ресурс «Електронний архів Всеукраїнської академії наук, 1919-1931 рр.» надає вільний доступ 24/7 до розпізнаних повних текстів праць вчених ВУАН через інтернет.

Цінність видань в тому, що саме в них вперше надруковано правдиві результати багатьох наукових розвідок молодої української науки, які нині є основою та джерельною базою для сучасних досліджень з історії нашої держави та її регіонів. Майже всі серійні випуски були надруковані малим тиражем, частина з них була заборонена і вилучена з наукового обігу на тривалий час.

Результат проекту:

  1. Відібрано масив видань ВУАН періоду 1919-1931 рр., які було проаналізовано і відібрано з метою оцифрування в кількості 115 примірників. Для виконання умов проекту з цього масиву відокремлено 101 примірник для оцифрування (враховувався фізичний стан видання, ступінь зношеності, наявність позначок «Спецфонд», автографів, дарчих написів і т.д.) які було оцифровано. Всі цифрові копії представлені у форматі .tiff, з збереженням кольору текстів і маргіналій, з високою роздільною здатністю 600 dpi і передані до Страхового фонду Бібліотеки. Таким чином Страховий фонд НІБУ поповнився 101 цифровою копією (25 635 файл-сторінок).
  2. Оцифровані копії видань було оброблено в спеціальному програмному забезпеченні з метою підготовки до розпізнавання повних текстів. Така обробка передбачає усунення кольору сторінок, вирівнювання кутів нахилу тексту та ін., зроблена з метою сепарації найбільш якісних цифрових копій примірників для подальшого розпізнавання повних текстів.
  3. Масив опрацьованих повних текстів переданий до НІБУ у форматі .pdf з роздільною здатністю 300 dpi, як масив користувацьких копій (24 170 файл-сторінок). Ці всі передані цифрові копії стали основою нової тематичної колекції власної Електронної бібліотеки НІБУ «Історична спадщина України», (доступна 24/7 на сайті https://nibu.kyiv.ua/). Колекція наразі містить 110 оцифрованих видань (https://nibu.kyiv.ua/greenstone/cgi-bin/library.cgi?a=p&p=about&c=admin-c14) з них 88 – оцифровані і опрацьовані в рамках проекту фахівцями «Цифрової України», решта – 22 були оцифровані спеціалістами НІБУ.
  4. Створено окремий універсальний веб-додаток з інтуітивно зрозумілим інтерфейсом, до існуючого веб-сайту Національної історичної бібліотеки України, на ресурс якого завантажено розпізнані копії оцифрованих видань і на якому реалізовано можливість здійснити пошук і перегляд необхідних документів. Кожна назва розпізнаного збірника супроводжується змістом всього збірника, що забезпечує зручну навігацію по всьому збірнику через гіперпосилання на конкретні статті чи частини тексту; на ресурсі реалізовано також глобальний пошук за ключовими словами чи назвами, роками та ін.
  5. Додатково, 20 видань ВУАН (4 000 сторінок), які були оцифровані спеціалістами НІБУ, доопрацьовані у спеціальній комп’ютерній програмі з метою підготовки до розпізнавання та здійснено їх розпізнавання. Їх повнотекстові копії також представлено на ресурсі «Архів друкованих видань Всеукраїнської Академії наук, 1919-1931 рр.».
  6. Таким чином створений електронний архів однойменного ресурсу містить понад 108 видань (більше 24 тис. файл-сторінок).
  7. Проведено 2 он-лайн навчання на платформі ZOOM для фахівців НІБУ, на яких 6 фахівців Бібліотеки оволоділи навичками роботи по розпізнаванню повних текстів оцифрованих видань, що дозволить НІБУ самостійно підтримувати і поповнювати новими документами ресур «Архів друкованих видань Всеукраїнської Академії наук, 1919-1931 рр.».
  8. Користувачі одержали відкритий онлайн доступ до оцифрованих видань через інтуїтивний та зрозумілий інтерфейс, детальний перегляд зображень та сторінок зі старими шрифтами та орфографією, швидкий повнотекстовий пошук за змістом, автором чи назвою, роком видання.

Розвиток проекту: плануються подальші заходи з оцифрування і наповнення архіву

Про проект детально: https://nibu.kyiv.ua/projects/arh_druk_vuan/

[згорнути]

 

Партнери

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Call Now Button